Självkärlek

Känner du dig, precis som jag, otillräcklig ibland?

Känner du dig,

precis som jag, otillräcklig ibland? Jag hoppas att du kan svara ”nej” men förmodligen är svaret ”ja”. Varför är det så? Det finns naturligtvis mängder av olika svar på den frågan, och jag vill idag belysa en del av svaret. När vi växer upp, så lär vi uppskatta oss själva genom andra. Vi mår bra av bland annat fysisk kontakt och tillgång till trygga, kärleksfulla och närvarande människor i vår direkta omgivning.

Tänk nu tillbaka till ett tillfälle där du kände dig uppskattad, stolt eller älskad. Det kan handla om din uppväxt, dina relationer eller en prestation. När du tänker tillbaka så är det med stor sannolikhet en situation där det fanns andra människor inblandade som fick dig att känna så. Förmodligen var du tillsammans med människor som du uppskattar och delade själva ögonblicket med dig.

Låt oss titta tillbaka

Från allra första början i ditt liv lärde du dig att uppskattning och positiv uppmärksamhet gav dig en bra känsla. Saknaden av dem, gav dig oftast en negativ känsla. Samhället i stort  lär oss helt enkelt att uppskatta andra, samtidigt som det får oss att anpassa oss själva, så att vi kan få uppskattning av andra. Därför är självkärlek ett mer eller mindre abstrakt begrepp för de flesta. Många av oss har helt enkelt inte lärt sig att uppskatta och älska sig själva för den de är.

Den negativa känslan…

…som jag nyss nämnde, triggas lätt av konflikter eller när personer i ens närhet verkar frånvarande. Det blir också väldigt påtagligt när en relation tar slut. Det är lätt att känna sig misslyckad i sådana situationer och inte sällan kan vi uppleva skuld eller skam.

Var kommer då självkärlek in i bilden? Här och nu hoppas jag, om du frågar mig! För när du är beroende av andras åsikter för att kunna känna dig uppskattad eller älskad ger du bort en stor del av din kraft!

Hur gör man då?

Första steget kan vara att inse att du förmodligen inte ha lärt dig att uppskatta och älska dig själv fullt ut och att de flesta människor kämpar med den biten av samma anledning. Du är inte ensam i det!

Andra steget kan vara att inse att ”själv” är större än den som du möter i spegeln. Kärlek är en självklar och stor del av den du är och finns där oavsett vad. Det handlar om att tillåta dig själv att inse det. Det är förmodligen därför det heter ”inse”, för att du ska se inåt.

Steg tre? Börja nu…

Ta hand om dig. Läs, meditera. Skapa egen tid och rutiner, där du verkligen kan connecta med dig själv och allt det underbara som du är!

Med värme,

Jon

Jon Carnesten

Postad den 20 april, 2020
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.