Yoga handlar om så mycket mer än att nå sina tår

Yogan har verkligen tagit Sverige med storm och för dig som vill yoga finns otroliga valmöjligheter i form av yogastudios, gym och yogalärare. Jag är en av dem.

Josefin heter jag och jag är certifierad vinyasa-yogalärare sedan september 2018, men min yogaresa började så mycket tidigare, närmare bestämt 2003.

Jag undervisar yoga på X-force i Linköping. I och med att jag undervisar yoga på ett gym har jag själv en förförståelse för att det medför vissa förväntningar på mina klasser. Jag tror till exempel att mina klasser behöver vara fysiskt utmanande och ge deltagaren en svettig stund på mattan. Att jag inte får blanda in för mycket filosofi i mina klasser, för det är ju gym-människor som kommer och de är säkert inte så intresserade av den filosofiska delen av yoga, utan vill ha en möjlighet att bli vigare som ett komplement till den fysiska träningen de redan utövar.

I dagens inlägg tänkte jag berätta om vad yogan betyder för mig. Jag vill redan nu klargöra att det här är min sanning, känn dig fri att ta till dig det som resonerar med dig och ignorera det som inte känns bra här och nu.

”Yoga handlar inte om att nå sina tår, det handlar om vad som händer på resan ner”

Du har kanske tänkt tanken förr? ”Jag kan inte ta en yogaklass för jag är alldeles för ovig.” ”På en yogaklass sitter du bara och andas, det är ingen ’riktig’ träning.” ”Det är bara unga, smala tjejer som håller på med yoga. Jag passar inte in där.” eller ”yoga handlar om att kunna gå ner i split, stå på händer eller utföra andra avancerade poser”. Och ja, yoga kan vara precis det. Och det kan vara så otroligt mycket mer.

Att yoga handlar om att lära sig leva med sig själv

Så, vad är då egentligen yoga om det nu inte bara handlar om att bli vigare? Mitt korta svar på den frågan är… Yoga är allt!

Alla människor har minst en anledning till att börja yoga. Det kan vara för att bli vigare, för att bli starkare, en önskan om en smalare kropp eller kanske för att stressa ner. Men anledningen till att så många stannar i yogan är oftast att de hittar så mycket mer än de någonsin trott varit möjligt. Tro mig, jag är en av dem.

Även om den vanligaste formen av yoga är den fysiska yogan, asana-praktiken, är det bara en liten del av yogan. Att yoga innebär lika mycket att leva yoga som det innebär att utöva yoga.

”Yoga är resan i dig själv, genom dig själv, till dig själv”

Genom yogan får jag möjlighet att observera utan att värdera. Yogan lär mig att vara i det som är, oavsett vad jag möter. Yogan lär mig att livet pågår här och nu, den lär mig att livet pågår i min inandning och i min utandning. Yogan lär mig att livet pågår under mina bra dagar och  under mina dåliga dagar. Yogan lär mig att älska mig själv, hela mig.

Genom min yogapraktik lär jag mig att respektera min kropp, för oavsett vad den klarar av eller inte klarar av är den fantastisk! Den låter mig röra mig och den låter mig vara stilla. Genom min yogapraktik har jag lärt mig att nå mina tår, men jag har också lärt mig att målet inte är det viktiga. Den har lärt mig att resan är så otroligt mycket mer värdefull. För om sanningen ska fram, blir inte du också mer stolt när du klarar av någonting som du verkligen har fått kämpa för? Jag vet att jag blir det!

”Praktisera inte yoga för att bli bättre på yoga, praktisera yoga för att bli bättre på att leva”

Min egen yogapraktik varierar mycket från ena dagen till den andra. Den kan vara fysiskt utmanande, med många solhälsningar, krigarflöden och akrobatiska övningar. Men den kan också vara stillsam med fokus på mitt andetag och att möta mina känslor, utan att fly från dem. Ibland gör min yoga att jag skrattar så mycket att jag inte vet vart jag ska ta vägen och ibland gör den att jag gråter tills hela min själ har runnit ut och ligger som en blöt fläck på golvet. Och vet du vad? ALLT DETTA ÄR YOGA!

Låt ingen, och framför allt inte du själv, någonsin tala om för dig att din yoga ”inte är riktig yoga” eller att ”du inte är bra nog att göra yoga”.

För tro mig, det är lika mycket yoga att utöva ett svettigt vinyasa-yogapass som att ligga i childspose och andas. Det är lika mycket yoga att stå på händer som att stå i mountainpose och känna fötterna grunda sig i mattan. Att yoga är att leva.

Hur ser din yogapraktik ut idag?

Josefin Kärling-Elofsson

Postad den 17 april, 2019josefin
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.