Trummans ”less-stress”

“När trumman urvibration fyller dig. Ditt sinne, ditt hjärta och din själ… så försvinner tiden. Du bara är – i ett vakuum av ingenting. Ingen tanke, ingen känsla, ingen tid, inget rum. Bara varandet och evigheten, på samma gång.”

Trä och skinn

Ja, det är bara skinn spänt på en träram. Vibrationen uppstår av slag. Slagen är inte ens alltid i takt och inga noter talar om hur du ska slå. Slagpinnen faller på skinnet och en vibration skapas. En magisk, häpnadsväckande vibration som fascinerat människan i tusentals år. 

Människan har dansat vilda danser till trummans vibration. Den har varit central i många ceremonier; allt från bröllop och begravning till magiska resor i andra världar. Trumman som verktyg har bredd och djup. Och, faktiskt, är det bara din tanke som sätter gränsen för vad du kan skapa med trumman och hur magisk du vill att den ska vara. 

Idag har vi också tillgång till vetenskap och vetenskapen kan mäta saker på olika sätt. Vi har kunskap om kroppens funktioner och behöver inte längre förklara effekten som trummans vibration har ur en magisk aspekt. Vi kan luta oss tillbaka på vetenskapen.

En trumma blir till i min ateljé där många väljer att bygga sin egen trumma.

Vad säger forskning?

Forskningen säger att trumman påverkar både stress och ångest. Den sänker stressorer i kroppen och den dämpar ångest. Helt fantastiskt, men exakt vad i kroppen påverkas? 

Trumning  ökar dehydroepiandrosterone-cortisol värden, ökar immunförsvaret och påverkade lymfsystemets flöden. Samma gäller mätningar gällande ångest enligt Beck Anxiety Inventory (BAI)
Det här kan vi läsa i Alternative Therapies and Health Medicine (2001) och mer forskning publiceras hela tiden, vilket behövs. Många förkastar den gamla medicinen och därmed också vårt arv. Vi är energivarelser, likväl som vi är kroppsvarelser. Det är samklanget mellan dessa två, kropp och ande, som behöver vara i balans. 

Shamanismen säger samma sak, fast med andra ord, eftersom referensramarna ser annorlunda ut. Shamanismen är gammal levnadsvisdom, ingen vet exakt hur gammal, men jag säger “lika gammal som mänskligheten”. Shamanismen förklarar det här med energier, andar och vibration i disharmoni. Vår vibration behöver vara i balans och balanserat relatera till omgivningens vibration. Allt vi möter är energi. Allt vi möter bär en vibration.

Tänk dig en orkester som spelar i otakt. Det är vibration i obalans. Den är osynkroniserad och flödet blir hackigt. Så fort individerna börjar lyssna på och relatera till varandra, skapas synkronicitet. Balans. Harmoni. En ny, gemensam vibration uppstår och läkningen kan börja.

Du är en orkester

Ja, ni anade att den skulle komma. Du är en orkester. Din kropp och din ande bär olika vibrationer, massor med vibrationer, då varje cell i dig vibrarerar. Varje tanke, känsla och minne har också en vibration. 

Om du sätter dig och andas i stillhet, blir du balanserad. Tänk på en situation då du upplevde smärta, kroppslig eller själslig. Du känner genast en förändring i din andning, ditt mående och i vissa fall även din kropp. Många gånger söker sig din hand till det stället som du skadade. Din kropp repeterar vibrationen i det minnet du framkallade och förändrar din vibration här och nu. 

Trumman i den här orkestern vi är, är dirigenten. Det är den urvibrationen trumman förmedlar som kan agera som en bro mellan de olika vibrationer du bär inom dig. Den kan skapa broar mellan det medvetna och det omedvetna. Den kan skapa en ny, gemensam vibration emellan dem och därmed skapa läkning. 

Trummans urvibration kan också skapa förståelse genom att den skapar en bro till något du glömt i detta livet eller i ett tidigare liv. I förståelse finns förlåtelse, och den kraften är enorm. Den skapar i sin tur acceptans och öppnar upp för nya möjligheter. 

Trummans mångsidighet är oändlig. Jag har trummat i hela mitt liv och jag hittar fortfarande nya dimensioner i det jag gör. Ensam eller tillsammans med andra. Samtidigt som jag lutar mig tillbaka på min erfarenhet, så inser jag hur mycket jag har kvar att utforska. Både i mitt arv och i det vetenskapliga. 

Jag med min trumma på åkern hemma i Dalarna

För dig som vill prova den mer shamanska aspekten av trumman, så kan du lyssna här:
https://www.youtube.com/watch?v=4QnMEGV2xBM
Det är en guidad resa till Andedjurens Rike, speciellt inspelad för Harmoniexpo’s Onlinemässa. 

Ta hand om dig!
Mira

Mira Mård

Postad den 31 mars, 2020Mira Mård
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.