Konsten att hålla fast och släppa taget

Jag har utövat yoga i någon form under större delen av mitt vuxna liv. Jag hittade yogan 2003, när min mamma tog mig med på en introduktionsklass i kundaliniyoga, men det var inte förrän mitt första möte med en av de bästa yogalärare jag hittills mött som mitt intresse omvandlades till en livsstil.

Första gången jag träffade Nuala Walker, som driver a heath house i Australien var på Actic i Linköping när hon hoppade in som vikarie på en bodybalance-klass. Det var kärlek vid första ögonkastet. Det här inägget ska dock inte handla om min kärlek till Nuala och hennes yogaklasser utan om en fras hon uttryckte på en yogaklass jag senare skulle delta på:

”the art of holding on and letting go”

Jag minns att Nuala på denna klass läste en text och jag vet att hon kopplade sin 90-minuter lång praktik kring detta begrepp. Idag minns jag varken vad texten handlade om eller hur klassen var uppbyggd. Men frasen ”the art of holding on  and letting go” etsade sig fast på min näthinna och har följt mig sedan dess.

Att be någon att både hålla fast och att släppa taget är en omöjlighet, eller?

Det låter väldigt paradoxalt, eller hur? Det är ju i princip omöjligt att hålla fast och samtidigt släppa taget. Eller?

Jag håller med om att vid en första anblick känns påståendet som en omöjlighet. Själva handlingen att hålla fast någonting innebär ju att du inte samtidigt inte kan släppa taget… Men om du tillåter dig själv att gräva lite (läs mycket) djupare kanske du finner att en sträng långt inom dig slås an.

“The greatest step towards a life of simplicity is to learn to let go.”
Steve Maraboli, Life, the Truth, and Being Free

Om vi reflekterar över begreppet en stund. Verkligen gräver ner oss i meningen och analyserar de olika beståndsdelarna. Är det inte en handling som utförs hela tiden? Handlar egentligen inte själva livet om att hålla fast och släppa taget?

Vi lever här och nu, i varje ögonblick

Vi lever våra i liv i varje ögonblick. Det enda som existerar är nuet. Vi kan minnas dåtiden och vi kan föreställa oss framtiden. Men vi kan bara leva här och nu, i varje andetag. Livet börjar trots allt med en inandning och slutar med en utandning.

Att leva handlar om att i varje ögonblick hålla fast och samtidigt släppa taget. Vi formas av vår dåtid och vi påverkar vår framtid. Men det är i nuet vi lever våra liv. Det är de val vi gör här och nu som påverkar vår framtid, som påverkar vem vi är och vem vi blir.

Jag tror att det är genom att verkligen, i djupet av sitt innersta, förstå den ädla konsten att hålla fast och släppa taget, som vi kan börja leva fullt ut. Genom att hålla fast vid nuet och samtidigt släppa taget om dåtiden och framtiden.

För mig handlar begreppet ”konsten att hålla fast och släppa taget” inte om att avsäga sig makten om att kunna påverka sin framtid. Tvärtom, för mig handlar det om att leva i nuet för att på så vis kunna styra sin framtid. Varje beslut vi fattar medför konsekvenser. Låt varje beslut som fattas styras av konsten att hålla fast och släppa taget.

Just nu är ett utmärkt tillfälle att börja. Det finns trots allt bara nu…

Josefin Kärling-Elofsson

Postad den 15 maj, 2019josefin
1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.