Jag vägrar vara sjuk för alltid

Det finns dagar och perioder då jag lägger mig helt platt men de flesta dagar kan jag ändå gå framåt. Jag väljer att ge mig själv bästa förutsättningar för att kunna göra det, men bakslagen kommer ändå fortfarande. Jag lär mig varje dag.

En Lättnad eller dom?

Våren 2019, 12 år efter min första vårdkontakt och efter flertalet besök hos vårdcentralen för samma eller förvärrade symtom, fick jag en diagnos: ”utmattningssyndrom med ångest”. Jag trodde att diagnosen på något sätt skulle innebära en lättnad, att äntligen har jag blivit tagen på allvar och hädanefter är vägen framåt tydligare.

Med sedan dess har mina insikter och kunskaper kring hälsa fördjupats och jag inser att min diagnos hjälper mig inte alls framåt och vad säger den ens.

Att få diagnosen kronisk sjukdom är enligt mig en hård dom. En dom som, jag anser, ges på grund av okunskap och systemfel. Domen innebär att du nu får leva med din sjukdom resten av ditt liv, du kan inte bli kvitt den men det finns medicin som hjälper mot symtom och håller sjukdomen i schack. Jag förstår att många stannar där i tanken, blir glad över att slippa ha smärtsamma symtom, litar på de vita rockarna och går vidare med sina liv. Jag förstår det till fullo, det har jag också gjort men alldeles för länge nu.

Jag vägrar! För mig är det inte det logiskt alls. Om man har blivit sjuk måste man väl kunna bli frisk?

Tunga bakslag men ingen återvändsgränd

Mina vägar till läkning är inte helt upptrampade ännu och det dyker hela tiden upp lovande sidospår som kanske fungerar för stunden eller under perioder. Jag har skapat nya dagliga rutiner och är medveten kring mitt mående och ser signaler och förstår oftast bakslagen. Jag lär om mig själv hela tiden. Jag säger inte att det är lätt. Här finns oron, tårarna och frustrationen bakom hörnet. Det är hela tiden ett steg bakåt men alltid två steg framåt. Den enda återvändsgränd jag hittills har stött på är tyvärr konventionell sjukvård och kemisk medicin.

Sara Weinhandl

Postad den 5 juni, 2020Sara Weinhandl
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.