Det är snällt att säga nej

Många gånger upplever vi att vi är dumma eller elaka när vi säger nej, men så är inte fallet. Vill vi säga nej, men säger ja, är vi inte bara elaka mot oss själva utan även mot den som ställt frågan.

Kluvenhet i energin

I dagens sociala klimat kan det vara svårt att hitta rätt väg. Å ena sidan ska vi vara vänliga och konstant hjälpsamma och säga ja till allt och alla. Å andra sidan uppmanas vi till att vara måna om oss själva och sätta gränser för att värna om vår egen kraft. 

Hela kluvenheten i varandet skapar en underliggande stress där vi kommer ännu ett steg ifrån att vara sanna. Vi söker ett svar som är rätt och vi förklarar mer än gärna våra svar för mottagaren, bara för att säkerställa att vi fattat rätt beslut. 

Jag ser den här kluvenheten även i skolan, där min son nu går i sjätte klass. Å andra sidan ska allt vara rättvist och lika. Å andra sidan får barnen helt plötsligt veta att de inte presterat gott nog för att vara med på vissa aktiviteter. Så, hur går tanken här? För att inte tala om energin? 

Samma gäller oss vuxna. Men här går min tanke och känsla enbart runt orden JA och NEJ, mest NEJ, då det är det ordet som verkar vara svårast att uttala och ta emot. 

Det är också viktigt att minnas att ibland är ett JA det enda självklara svaret och kommer direkt. Den varma känslan och bubblorna i själen talar om att JA är det enda rätta. Och då är det helt enkelt så. Då är man sig själv sann och stannar i den känslan, skapar utifrån den och ser vart energin tar en.

Projektbok ledarskapsretrat. Jag älskar skrivböcker och alla projekt har en egen.

Ett nej är enkelt, egentligen

Jag är en av dem som tidigare hade svårt att säga nej. Jag vet idag att jag sa ja många gånger bara för att bli omtyckt och vara den där tjejen som alltid ställde upp när någon behövde hjälp. Många gånger kom jag själv inte bara i andra hand, utan i femte eller sjätte hand pga att jag prioriterade att lägga energin på att bli bekräftad genom att säga ja. 

Tids nog lärde jag mig att balans är en stor ingrediens i ja-sägandet. Jag började ställa mig själv frågan om det ger mig något. Inte nödvändigtvis pengar, hjälp tillbaka eller lovord på sociala medier. Utan snarare om det gav MIG något inombords. Kändes det gott i hjärtat och själen? Kände jag mig påfylld av energi eller inspirerad? Gav det mig mening? 

Innan jag kom fram till insikten om att det är snällt att säga nej, passerade jag dock ett mellanläge. Det mellanläget var nog det som var den mest lärorika perioden mentalt för mig. Det var här jag började höra min inre dialog till om jag skulle säga ja eller nej. Min långa, oändliga analys om hur mitt nej skulle tas emot och hur jag bäst skulle motivera ett nej. Jag skapade och hittade ursäkter för att det skulle vara ok att säga nej. Till slut orkade jag inte utan började använde frågorna jag ställt mig själv halvhjärtat, helhjärtat.

Att stänga av den inre dialogen som var mentalt utmattande tränade jag mig själv till att ställa frågorna till mig själv och känna in svaret. Gärna genom att säga “jag återkopplar” istället för att svara direkt. Jag ställer frågorna igen och igen, och känner efter med hjärtat om jag vill säga ja eller nej. Blir svaret nej, motiverar jag inte längre mitt nej. Jag säger helt enkelt att jag kommit fram till ett nej och lämnar inga fler detaljer än så. Det är sällan jag får följdfrågor och jag tror att det handlar om energin. Jag är säker och jag är sann i mitt nej, alltså väcker den inga frågor. 

I den här processen insåg jag att det handlar egentligen inte om något annat än mitt motstånd till att säga nej. Jag har i hela mitt liv hört att bara själviska, kallhjärtade personer säger nej utan anledning. Idag inser jag att sanna, ärliga och omtänksamma personer säger nej. Och de säger inte bara nej av kärlek till sig själva, de säger nej även av kärlek till mig. Vilket i sin tur skapar fantastiska energier som flödar istället för att fastna i en maktkamp eller sluta i känslobaserade konflikter där man helt plötsligt räknar alla gånger man hjälpt varandra och vems tur det är att hjälpa nästa gång. 

Energier är i ett konstant flöde. Ibland rör sig flödet snabbt för mig och långsamt för någon annan. Då faller det på mig att leda, ta täten och bidra med mer lösningar, inspiration eller energi. Efter en tid växlar energierna naturligt och det är min tur att bli lyft av någon annan. Och det lyftet kanske inte kommer ifrån den personen jag stöttat och puttat fram, utan från någon helt annan. Men förr eller senare kommer det.

Minnen

Hur kunde jag nu glömt bort att jag redan kunde det här? Jag bläddrade i min sönderfallna receptbok med citat och skisser varvat med recept. Jag började skriva i den här boken när jag var 13-14 år gammal. Jag ser hur min handstil har växlat genom årtionden och jag ser också att min mormor skrivit uppmuntrande ord och tankar här och där. 

Ett av dem var just “Det är snällt att säga nej” och minnet över den här dagen, den händelsen spelades upp i mitt sinne och i mitt hjärta. Det handlade egentligen inte om något stort, men däremot blev min reaktion stor och jag hade svårt att förstå att jag hade fått ett nej, när allting talade för att jag var duktig och kunnig. När jag fick perspektiv, förklaringarna lyssnade jag inte på där och då, insåg jag att det inte kunde finnas något annat än ett nej. Och nu när jag minns tillbaka, så inser jag kärleken och tryggheten i just det specifika nej som levererades den dagen. 

Då, för 30 år sedan, så sänkte det mitt värde. Jag kände mig oduglig, misslyckad och smärtan var enorm. Men idag i minnet finns bara förståelse och kärlek och en stor dos respekt för att just den personen sa nej. Det krävde mod att säga nej, inser jag idag. Och det var snällt att säga nej.

Min gamla, trasiga receptbok med klokskap

Nuet

Jag använder mig fortfarande dagligen av mina frågor innan jag svarar. Jag har lärt mig att inte svara spontant, utan tänka och känna. Jag har också lagt till i min inre dialog att det är snällt att säga nej, att det är kärleksfullt och omtänksamt. Även om det ibland är svårt. 

Det ger mig och de jag möter en känsla av sanning och skapar en god vibration i våra energier, så att vi kan växa vidare tillsammans i energin, även om vi inte delar varandet just då. Men, energin är grunden till allt vi omger oss med och är. Så bättre än så kan det inte bli. 

Varma kramar
Mira

Mira Mård

Postad den 27 januari, 2020Mira Mård
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.